donderdag 24 mei 2012

Sevenster: De laatste Wachter 1 - Alexandra Penrhyn Lowe

Hoewel de titel Sevenster en de opvallend exotische naam van de auteur –Alexandra Penrhyn Lowe, onbekend of dit een pseudoniem is- anders doen vermoeden is dit eerste deel van de Laatste Wachter serie wel degelijk oer-Hollands. Een goed geslaagde mix van onze nuchtere “ doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg”-instelling  en bovennatuurlijke spanning. Een spookverhaal.

Een opmerking moet worden gemaakt: de serie wordt gepresenteerd als een reeks voor Young Adults (15+), maar dat gaat met dit eerste deel (nog) niet op. Met zijn nog vrij kinderlijke personages en dito perikelen – zoals de Eerste Kus- is het al geschikt vanaf 13 jaar en ouder. En zal het vijftienplussers die zich met andere dingen bezighouden wellicht minder aanspreken. Al zal dat overigens niet aan de spanning liggen.

Want spannend is het boek. Zeker in het eerste deel wanneer de dertienjarige Eveline in haar eentje worstelt met haar pas ontdekte geheim. Na  een avond glaasje draaien (we weten het; nooit doen) kan ze namelijk plotseling geesten zien. En erger nog: ook demonen. Allemaal willen ze wat van haar en allemaal vallen ze haar lastig. Eveline tast letterlijk in het duister- wat heeft haar geheimzinnige verleden met deze gave te maken? Haar geheugen gaat na een ernstig ongeluk, waarbij haar ouders omkwamen, niet verder terug dan vier jaar. Ze denkt gék te worden, maar gelukkig zijn daar haar maffe beste vriendin Cleo en die ene leuke gozer die wel eens geschikt zou kunnen zijn voor de Eerste Kus. Of toch niet? Als ze één ding leert tijdens haar speurtocht naar een ontvoerd jongetje waarbij ze meer ontdekt over haar verleden en haar precieze functie als zogenaamde “Wachter”, dan is het wel dat het niet zozeer de geesten zijn waar ze voor moet vrezen, maar de levende mensen.

Vanaf het moment dat de getergde Eveline eindelijk haar geheim deelt met haar vrienden gaat er een flink deel van de beklemmende spanning en frisse originaliteit van het verhaal af. Neemt niet weg dat het een lekker en meeslepend boek blijft. Met name de interactie  tussen de vrienden – en de minder populaire figuren- is erg aanstekelijk. Dialogen en gedrag zijn ongeforceerd en heerlijk naturel.  Niet verwonderlijk, als je weet dat Alexandra Penrhyn Lowe de dialogen voor de inmens populaire tv-serie Het Huis Anubis –evenals de boeken naar de serie- geschreven heeft.

Sevenster heeft een knagend open einde. Zo’n einde waar je echt alle kanten mee opkunt, terwijl je zo graag méér wil weten. Binnenkort volgende ‘aflevering’?


ØØØØO




















Auteur(s): Alexandra Penrhyn Lowe
Serie: De laatste Wachter-reeks
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789400501027 
Paperback, € 18,95, 2012
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

4 opmerkingen:

  1. Echt een super leuk boek, ik kan niet wachten op deel 2!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wie zijn de hoofdpersonen en de bijpersonen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het is echt een super leuk boek. en ik kon niet stoppen met lezen. geweldig boek!

    BeantwoordenVerwijderen