zondag 13 mei 2012

De genoegens van mannen - Kate Williams

Bloedstollend en tergend mysterieus, zo kun je De genoegens van mannen van Kate Williams het beste omschrijven. Een uitzonderlijk intrigerend plot waaraan je blijft denken wanneer je het boek –onverhoopt- even terzijde moet leggen.

Deze historische thriller speelt zich af in het Londen van de Victoriaanse tijd. Een donkere tijd van  economische crises waarin men zich (schijnheilig) preuts gedraagt. Negentienjarige Catherine komt als wees bij haar rijke oom te wonen. Haar verleden is duister, de omstandigheden waarin ze zich bevindt zijn grauw. Als de stad geplaagd wordt door een seriemoordenaar die het à la Jack the Ripper bloederig voorzien heeft op arme meisjes, voelt Catherine een soort connectie. Als een profiler avant la lettre leeft ze zich op papier in zijn persoonlijkheid in om hem op het spoor te komen. Ondertussen verdwijnen er in haar directe omgeving steeds meer meisjes.

Behalve een nagelbijtend spannend verhaal waarin beetje bij beetje het vreselijke verleden van Catherine wordt ontsluierd is De genoegens van mannen ook een metaliteraire tekst. Uit bijzonder subtiele hints –soms zelfs lijkend op (vertaal)fouten – blijkt gaandeweg dat het wisselende ik-perspectief van de diverse betrokken personages niet erg betrouwbaar is. Het gevoel dat je voortdurend op de verkeerde been gezet wordt bekruipt je. Wat is feit en wat is fictie? Wat is er ontsproten aan het duidelijk overspannen brein van Catherine en wat is er nu precies écht gaande?  

Een meeslepend spannende thriller over de kracht van woorden, zich afspelend in sfeervolle setting. Aanrader voor mensen met sterke zenuwen.

ØØØØO




















Auteur(s): Kate Williams
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789045879369 
Paperback, € 19,95, 2011
Uitgever: Mouria

Geen opmerkingen:

Een reactie posten