woensdag 9 mei 2012

Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss - Kathryn Littlewood

Auto’s die massaal op z’n engels links beginnen te rijden en ook nog eens achteruit. Mensen die spontaan alleen nog achterstevoren praten. Een kok die zich laat bedienen door zijn klanten en bibliothecaressen die de boeken uit de handen van lezertjes rukken om ze terug te zetten in de kast. Schoolkinderen die beteuterd moeten toe kijken hoe hun meesters en juffen de speelplaats hebben ingenomen. Chaos! Die ontstaan is na het eten van de “Draai-om-binnenstebuiten-ondersteboventaart “. Een magische taart naar recept van oudoom Albatros die juist alle ellende die al gebeurd was had moeten terugdraaien…

Roos en haar broertjes en zusje van Bakkerij Bliss zijn een weekje met de oppas alleengelaten door hun ouders. Ondanks hun uitdrukkelijk verzoek het geheime, in de koelruimte verborgen magische receptenboek te beschermen, kan Roos de verleiding niet weerstaan. Ze wil zó graag een goede bakker worden en eindelijk eens ergens in uitblinken. Maar magische recepten uitvoeren, dat is wel andere koek…  Tranen van kabouters, de adem van iemand die nog nooit heeft gelogen, eieren van een zwarte papegaai… Een greep uit de ingrediënten. Het bakken valt alleen wat tegen en de uitwerking van de baksels al helemaal. Liefdeskoekjes, waarheidcakejes: hoe goed bedoeld ook, het pakt niet helemaal uit zoals verwacht. Roos en haar broer Tijm proberen de boel te redden, maar hun zogenaamde tante Lilian, die volgens Roos duidelijk op het Bliss Kookboek aast- werkt zij nou mee of tegen?

Heerlijk boek dat er aantrekkelijk uitziet en waar je smakelijk om kunt lachen. Een (wél) goed geslaagde mix van magie en vrolijke kolder waar je blij van wordt. De boodschap (je bent goed zoals je bent, en familie is het belangrijkste wat er is) ligt weliswaar als een dikke suikerlaag over het verhaal heen, maar net niet zó zoet dat het glazuur van je tanden springt. Het smaakt naar meer en dat komt er ook. Auteur Kathryn Littlewood heeft nog twee delen beloofd waarin het verhaal verder loopt. Benieuwd wat ze er van bakt!

ØØØØO
Auteur(s): Kathryn Littlewood
NUR: Fictie 10 (10-12 jaar)
ISBN: 9789077330241 
Gebonden, € 14,99, 272 pagina's, 2012
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

3 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Het is bij ons in de winkel (Boekhandel Jaspers) in Badhoevedorp het Onze Keus boek voor 10+ van dit jaar! Een vrolijk, spannend en betoverend boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vind dit boek geweldig!! ik heb het boek helemaal gelezen en ben nu bezig in het 2e deel. Als ik dit deel uit heb begin ik sowieso aan het laatste deel. Ik heb het boek heel erg snel uitgelezen, en het gaat nog sneller in het 2e boek. Het is echt een aanrader voor kinderen die veel van fantasie houden. De leeftijd is ongeveer 10+.

    BeantwoordenVerwijderen