donderdag 1 december 2011

Web van inkt - Cornelia Funke

Tweede deel in de Inkt-trilogie van Cornelia Funke. Het is weer net zo genieten als het eerste deel!

Dit keer worden alle hoofdpersonages (al dan niet vrijwillig) het boek Hart van inkt – ín gelezen. Waar ze in de zogenaamde “Inktwereld” hun vetes onderling uitvechten, maar ook betrokken raken bij de intriges en oorlogvoering tussen de twee ruzieënde koningen die daar heersen.

Het feit dat het verhaal zich afspeelt in een verbeelde wereld maakt dat dit tweede deel iets meer in het ‘traditionele’ fantasy-genre ligt. Zeker qua sfeer. Wat het boek heel ánders blijft maken is het gegeven dat de hoofdpersonages zich daar zelf van bewust zijn. Daardoor hebben ze ieder hun eigen specifieke drijfveren, maar ondervinden ze ook (psychologische) problemen.  Ze spelen immers in een verhaal; volgen ze de woorden van schrijver Fenoglio, die de boel maar blíjft herschrijven-, of zijn ze speelballen van het normale toeval of het Lot? In hoeverre maken ze eigen keuzes?

De sfeer is grimmiger dan in het eerste deel. Ging het eerste deel nog over de haast sprookjesachtige macht van liefde, nu blijkt dat liefde –paradoxaal genoeg juist in de sprookjeswereld- niet altijd toereikend is.  Afgunst, angst en verbittering. Het zijn de hoofdthema’s van dit boek, dat overigens nergens te gruwelijk of te triest wordt. Aan het einde is er hoop- ondanks de volwassen thema’s blijft het een jeugdboek. Een boek om je jong door te blijven voelen.

ØØØØO


















Auteur(s): C. Funke
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789045103839 
Gebonden, € 19,95, 636 pagina's, 2006
Uitgever: Querido Kinderboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten