dinsdag 6 december 2011

Kloostermoord - C.J. Sansom

Deze historische thriller stamt uit 2003 en is het eerste deel van een inmiddels vijfdelige serie. Onlangs pas vertaald in het Nederlands, in januari 2012 verschijnt wel al het tweede deel.

Kloostermoord speelt zich af in een interessante periode in de geschiedenis. In 1537 regeert  in Engeland de protestantse koning Henry VIII met Lord Thomas Cromwell als onderkoning en vicaris-generaal. De zich in heel Europa voltrekkende Reformatie leidde door zijn toedoen tot de gedwongen sluitingen van de Engelse kloosters. Veel Katholieke abdijen hadden hun ingetogen, godsdienstige monnikenbestaan namelijk gaandeweg laten versloffen tot een gemak- en genotzuchtig kloosterleven. Cromwell stuurde inspecteurs die hiernaar onderzoeken instelden en redenen vonden-zoals bijvoorbeeld het aanbidden van relikwiën- om de kloosters te sluiten en afbreken. De macht moest immers naar de koning.

De gebochelde Matthew Shardlake is een Londense advocaat en wordt samen met zijn jongere assistent Mark naar de abdij Scarnsea gestuurd wanneer daar een inspecteur vermoord is. De abdij blijkt een haast verderfelijke wereld op zich. Een bekeerde Moor, een gestoorde Kapuizer, monniken die de doktersassistente lastigvallen, smokkelaars in het nabij gelegen moeras, gesjoemel met de boekhouding. En: méér moorden.

Door de sneeuw zitten Shardlake en Mark ongewild vast tussen de voor hen beklemmende kloostermuren en vijandige broeders. Tussen de twee ontstaan bovendien wrijvingen wanneer ze beide gevoelens krijgen voor Alice de doktersassistente. Daarnaast komt Shardlake –zelf overtuigd hervormer- steeds meer tot het inzicht dat ook de protestanten, en dan met name Cromwell, niet met geheel zuivere bedoelingen noch met nette middelen bezig zijn.

Een erg aardige historische thriller van C.J. Sansom, die in de verte doet denken aan boeken van Ellis Peters of Michael Jecks. Al ontbeert hoofdpersonages Shardlake en Mark helaas wel de (onderlinge) humor die Peters‘ broeder Cadfael en Jecks’ duo Sir Baldwin en baljuw Simon Puttock zo charmant maken. Hier en daar vallen Shardlakes’ beschouwingen ook een beetje te modern uit de toon, zoals wanneer hij opmerkt dat de sneeuw een mooie, maar wel erg ‘steriele’ omgeving creëert- in 1537 was men nog niet op de hoogte van het bestaan van micro-organismen laat staan ziektekiemenvrije ruimtes, al dan niet beeldend gebruikt. De unheimische sfeer in het klooster komt ook niet helemaal overtuigend uit de verf. Die moet vooral uit opmerkingen van Mark en Shardlake worden opgemaakt, want als lezer word je er zelf niet echt door bekropen.

Al met al wel een aangenaam verhaal dat prettig wegleest. Psychologisch is Shardlake als hoofdpersonage misschien nu nog wat zwak, maar zeker sympathiek en ook veelbelovend voor de volgende delen van de serie.

ØØØOO




















Auteur(s): C.J. Sansom
NUR: Historische roman (populair)
ISBN: 9789026129452 
Gebonden, € 19,95, 416 pagina's, 2011
Uitgever: de Fontein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten