donderdag 29 september 2011

Glijvlucht - Anne-Gine Goemans

Een heldergroene, zomerse omslag. Aantrekkelijke en vrolijke indruk. En dat klopt ook wel zo’n beetje voor de inhoud. Niet dat de inhoud overal even vrolijk is – er worden aardig wat nare onderwerpen in de roman aangesneden. Een meisje dat slachtoffer is van een aanranding op school en ontspoort, een wrede moord op een onschuldige gans,  een absurd dikke man met obesitas die een vreselijk geheim probeert weg te vreten, een moeder die het levensgevaar waarin ze verkeert tijdens vrijwilligerswerk in Afrika verkiest boven haar eigen gezin… Het zijn nog maar een paar ingrediënten van het verhaal.

 Hoofdlijn vormt de gehoorzaamheidstraining van Gieles –de 14jarige hoofdpersoon- van zijn ganzen. In grappige fragmenten uit zijn in ‘steenkolen- Frans’ opgestelde brief (NB zogenaamd terugvertaald naar het Nederlands, vol aandoenlijke fouten) naar een beroemde Franse ornitoloog blijkt dat hij met zijn ganzen een simpele, maar imponerende reddingsactie wil opzetten. Met hem als held, zodat zijn moeder besluit veilig bij hem in Nederland te blijven.

Tijdens deze trainingsperiode krijgt hij echter van alles voor de kiezen. Diverse personages met ieder zijn eigen sores passeren de revu. Zoals gezegd, best heftige dingen, die je niet in de kouwe kleren gaan zitten. Toch wordt nergens de inhoud echt náár of confronterend. Er hangt een soort zomerse dromerige sfeer van onschuld en naïviteit – overigens te pas en te onpas onderbroken door opgewonden fantasiën veroorzaakt door Gieles zijn ontluikende seksualiteit- waardoor het boek bijna leest als een soap. Alle scherpe kantjes zijn er als het ware af, zelfs de rauwe randjes zijn geschaafd. Jammer, want hoewel het een bijzonder prettig te lezen boek is, heeft het hierdoor minder impact en blijft het verhaal verder weinig beklijven. Een vrij origineel feel-good boek, maar met net te weinig glijvlucht om boven andere dergelijke romans uit te stijgen.


ØØØOO




















Auteur(s): A. Goemans
NUR: Literaire roman, novelle
ISBN: 9789044510065 
Paperback, € 19,90, 2011
Uitgever: Geus, Uitgeverij De

Geen opmerkingen:

Een reactie posten