dinsdag 23 augustus 2011

Skippy tussen de sterren - Paul Murray


De 14-jarige Skippy valt geheel onverwacht dood van zijn stoel in de donutzaak naast de Ierse kostschool waar hij verblijft. Met deze tamelijk schokkende, bevreemdende gebeurtenis begint het boek. Vervolgens gaat het verhaal terug in de tijd en in de daarop volgende ruim 600 pagina’s blijkt er de voorafgegane maanden het een en ander gebeurd te zijn. Niet alleen met de (ongelukkig) verliefde Skippy, ook met zijn vrienden, zijn leraren, de paters op zijn school, zijn vijanden. Vele verhaallijnen worden gevolgd en blijken met elkaar verweven. Steeds meer ‘mysteries’ worden ontrafeld en uiteindelijk wordt duidelijk hoe het komt dat Skippy zó aan zijn einde komt.
 
Medicijn-dealende bully’s, een aan dieetpillen verslaafde geliefde, een gedesillusioneerde geschiedenisleraar met bindingsangst die verleid wordt door een sexy invalster, een pater met een pedofiele geschiedenis in Afrika, een kreupele zwemcoach, geniale Rupert die de elfde diminesie met zijn experimenten aantoonbaar wil maken, een overambitieuze conrector die de Automator wordt genoemd – het is nog maar een greep uit de vele personages in een wereld vol onwaarschijnlijkheden.
 
Wat een zwartgalligheid. Het boek wordt als “grappig” omschreven, maar eigenlijk heb ik nergens echt ook maar kunnen grinneken om alle tamelijk naar het absurdistische neigende gebeurtenissen. De humor in het boek zit hem vooral in de ironie van alle (toevallig) samenvallende, ellendige situaties. Met een klein beetje positiviteit in het slot, maar toch, vrolijk werd ik er niet van. Daarnaast verwacht ik dat het boek vooral mannen zal aanspreken, gezien het hoge puberale jongenshormonen-gehalte en de vrij geringschattende visie op vrouwen in het algemeen.

ØØØOO






















Auteur(s): Paul Murray
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle
ISBN: 9789056723897 
Gebonden, € 25,00, 2011
Uitgever: Signatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten