dinsdag 9 augustus 2011

De vertrouweling - Hélène Grémillon

De titel De vertrouweling slaat op Louis, die in het Parijs van 1975 mysterieuze brieven aan de zwangere, alleenstaande Camille stuurt. Daarin onthult hij de levensverhalen van twee vrouwen die ze hem – en alleen hem – hebben toevertrouwd. Dramatische levensverhalen die elk epistel onmiskenbaarder betrekking blijken te hebben op de afkomst en toekomst van Camille zelf. Zoals ze ook een verwoestende uitwerking hebben gehad op andere levens, waaronder dat van Louis. 


Het boek begint als een spannend, intrigerend verhaal dat vooral verontwaardiging voor een misleid en misbruikt jong meisje oproept. Halverwege de roman treedt er als het ware een 180 graden omwenteling op. Het gevoel van verontwaardiging ebt aanvankelijk weg, maar keert om heel andere redenen terug. De andere kant van het verhaal- niets is wat het lijkt. Onvoorstelbare dingen zijn er gebeurd ten tijde van de WOII, die nu eens niet een van de hoofdthema’s vormt, maar eerder bij een ‘onbelangrijk’ gegeven blijft. Toevallig handig om gruwelijkheden op huiselijker vlak te kunnen verbergen en bewerkstelligen. Bijzonder.


Obsessie, overspel, jaloezie, haat, misleiding, moederliefde zijn de thema’s in deze verrassende roman. Om in één ruk uit te lezen, zo intrigerend en zo aangenaam geschreven is dit verhaal. Het boek liet mij na lezing met gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant aangedaan, met een beetje een bittere nasmaak. Aan de andere kant echter toch vooral met veel bewondering voor deze knap geconstrueerde, heftige roman.


ØØØØO





















Auteur(s): Helene Gremillon
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle
ISBN: 9789023463702 
Paperback, € 18,90, 254 pagina's, 2011
Uitgever: Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten