zondag 1 juni 2014

Incendio - Tess Gerritsen

De Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen heeft wat met Nederland- ze is getrouwd met een Nederlands-Amerikaanse man. Vandaar waarschijnlijk dat ze graag gehoor gaf aan het verzoek het jaarlijkse geschenkboekje voor onze Maand van het Spannende Boek in 2014 te schrijven. Speciaal voor haar Nederlandse lezers, zoals nadrukkelijk gemeld op de achterflap. Jammer dat juist die lezers waarschijnlijk teleurgesteld zullen zijn in hun favoriete schrijfster.
Misschien leek het Gerritsen aardig om ook eens een verhaal te schrijven in de trant van Dan Brown en zijn vele navolgers. Spannend gerommel met feit en fictie. Helaas lijkt het eerder alsof ze nog ergens een schrijfsel uit het prille begin van haar schrijverscarrière had liggen wat geschikt leek voor de gelegenheid.
Het 95 pagina's tellende boekje is namelijk een flodderig verhaaltje waarin een schijnbaar bezeten kind en de horror van de Italiaanse holocaust op welbeschouwd vrij schofferende wijze worden gecombineerd. In een van de vele interviews die Gerritsen onlangs gaf -ze toert momenteel door Nederland met promotionele doeleinden- vertelt ze dat ze tijdens een bezoek aan Venetië zo danig onder de indruk raakte van het lot van de Italiaanse Joden dat ze daar wel over móest schrijven. Zowel  het verzonnen mysterieuze muziekstuk dat de plot in werking stelt als het angstwekkend moordlustige kind dat er bij de haren wordt bij gesleept doen de verschrikkelijke waarheid van de Tweede Wereldoorlog echter bepaald geen eer aan.
De geijkte twist in de epiloog is net zo voor de hand liggend als de uitkomst gemakzuchtig is. Dat maakt dat het eindoordeel eenduidig teleurstellend is. Een Haar naam was Sarah zonder tranen, een De Da Vinci Code zonder 'thrills'. Zonde. Incendio is voor Gerritsens eigen werk géén promotie: zij kan beter. Als promotie van het spannende boeken in het algemeen... Incendio kost niets behalve een uurtje tijd. Oordeel zelf.

ØØOOO



















Tijdens de Maand van het Spannende Boek (t/m zondag 29 juni 2014) cadeau van de boekhandel bij aankoop van E12.50 aan spannende boeken.

Auteur(s): Tess Gerritsen 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 95 pagina's, 2014

1 opmerking: