zondag 8 juni 2014

Boze wolf - Nele Neuhaus

De vondst van het lijk van een onbekend tienermeisje bezorgt de politie in het Duitse Taunus gebied flinke kopzorgen. Het meisje ligt in de rivier, maar blijkt verdronken in een zwembad. Bovendien is ze sterk ondervoed en duidelijk lange tijd mishandeld. Het is een eerste aanwijzing voor het tot dan toe volslagen onvermoede bestaan van een afschuwwekkend circuit van perverselingen uit de invloedrijkste milieus.

In Boze Wolf krijgen politierechercheurs Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein opnieuw te maken met hoogst actuele misstanden. Dit zesde deel in de zogenaamde Taunus-serie van Nele Neuhaus is de vierde vertaling in het Nederlands en volgt dit keer gelukkig netjes de vorige vertaling (Wie wind zaait) chronologisch op. De onderlinge, persoonlijke relatie van de twee rechercheurs –behalve voor de ontwikkelijking van de serie ook voor de inhoud van het verhaal van wezenlijk belang – ‘klopt’ daardoor heel wat beter en dat is prettig minder storend.
Nadat in Wie wind zaait hun verhouding op een dieptepunt was beland gaan Pia en Bodenstein inmiddels weer vriendschappelijk met elkaar om. Het zijn dit keer andere collega’s, nieuwe en oude bekenden, die de boel bederven. Aan het eind van Boze wolf zijn heel wat oude vetes definitief afgewikkeld, een bedenkelijk bijgevolg van de opheldering van duistere zaakjes die het licht niet kunnen verdragen.

Drie grote, extreem duistere zaken om precies te zijn. Er is de kwestie van het onbekende dode tienermeisje, de beestachtige verkrachting van een bekende televisiepresentatrice en een in de doofpot gestopte undercoveroperatie van de politie uit het verleden. Daarnaast heeft Pia contact met een oude schoolvriendin die vreest dat haar dochtertje wordt misbruikt door haar man. Dat al deze zaken met elkaar samenhangen lijkt van meet af aan klontjeklaar. Voor de lezer dan, die zich wel heel erg slim waant terwijl Pia en Bodenstein lange tijd met oogkleppen lijken rond te lopen. De wat “naïeve” indruk die de protagonisten wekken zal niet de bedoeling zijn geweest. Neuhaus verstrekt haar informatie níet helemaal lekker gedoseerd. Alle puzzelstukjes liggen klaar, the big picture is te zien- het is alleen nog wat schuiven zodat alle naden tot kloppende details aansluiten.

Uiteráárd komen bij Neuhaus alle uitwaaierende plotlijnen tenslotte perfect bij elkaar en zit het met het einde van Boze wolf wel snor. Is het niet qua verrassende ontknoping, dan wel qua heldhaftige actie. Boze wolf haalt bij lange na niet het bijzondere van Sneeuwwitje moet sterven, maar is beslist wel weer een fijne Taunus-thriller die je in één ruk wil uitlezen. 

Plot:         ØØØØO 
Spanning: ØØØOO
























Auteur(s): Nele Neuhaus 
NUR: Literaire thriller 
ISBN: 9789021454801 
Paperback, € 19,99, 384 pagina's, 2014
Uitgever: Q

Geen opmerkingen:

Een reactie posten