donderdag 12 december 2013

Dreizehn - Wolfgang & Heike Hohlbein

Dertien een ongeluksgetal? De twaalfjarige Anna-Maria staat daar nooit zo bij stil. Het getal dertien duikt haar hele leven al op alle mogelijke manieren op. Zó ontzettend vaak, dat ze gemakshalve door iedereen “Thirteen” wordt genoemd. Dan nadert haar dertiende verjaardag en ineens krijgt ze onheilspellende aanwijzingen dat het getal toch niet helemaal zo toevallig en onschuldig is als het lijkt…

Als Thirteen door omstandigheden vlucht naar haar onbekende opa in Duitsland pleegt een maniak een serieuze aanslag op haar leven. Erg genoeg, maar nog erger is het dat geen van de omstanders zich achteraf iets herinnert. Is ze gek aan het worden? Eenmaal bij haar opa wordt het helemaal bizar. Thirteen ziet dingen die er niet (kunnen) zijn. Of toch wel?  De mysterieuze sfeer in het bedompte huis doet haar gemoedsrust weinig goed.

En dan gebeurt het onvoorstelbare. De realiteit splitst. In twee verschillende tijdruimtes moet Thirteen nog vóór haar dertiende verjaardag een oeroude kwade macht zien te verslaan om de slachtoffers die hij al eeuwen maakt te redden- en zichzelf. In een labyrint van eindeloze gangen en ontelbare kamers probeert Thirteen met haar nieuwe vrienden vastbesloten de uitgang te vinden. In de alledaagse realiteit is niets meer alledaags. Tegengewerkt door de Raad van Dertien en op de hielen gezeten door uitwassen van het kwaad, probeert Thirteen het mysterie rond haar opa en het oude huis te ontrafelen. Zal ze haar dertiende verjaardag überhaupt wel halen?

Dreizehn is weer één van de vele spannende jeugdboeken van het populaire Duitse schrijversduo Wolfgang & Heike Hohlbein. Daterend uit 1995, maar beslist niet gedateerd. Een meeslepend avontuur. Misschien wat vergezocht, hier en daar rammelend met een losgelaten steekje en een einde dat er een béétje bij de haren bijgesleept lijkt, maar dat mag –kán- de pret totaal niet drukken. Het is bovenal fantasievol en spannend, retespannend. Het type boek “dat-zou-ik-zelf-wel-willen-beleven” (mits je de goede afloop al kent).

Maar. Helaas. Het boek is net als vele, vele andere bestsellers van het schrijversduo/schrijverscollectief niet in het Nederlands vertaald. Onlangs heeft uitgeverij Wereldbibliotheek een poging gedaan een Fantasy serie –voor een oudere doelgroep-  van de Hohlbeins op de markt te zetten (Thor) die jammer genoeg niet erg aansloeg. Onhandige keuze wellicht. De Hohlbeins hebben zo vreselijk veel andere series en stand-alones geschreven waar ik van overtuigd ben dat die wel graag door de Nederlandse jeugd gelezen zouden worden. Misschien moest ik maar eens toegeven aan mijn vertaalaspiraties…

ØØØØO



















Auteur(s): Wolfgang & Heike Hohlbein
Duitstalig, novelle, 10-13 jaar
ISBN: 9783800056798
Taschenbuch, E 9,95, 544 p.
Uitgever: Carl Ueberreuter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten