donderdag 26 december 2013

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje - Jonas Jonasson

Natuurlijk best lastig, een tweede boek schrijven ná een waanzinnig populair debuut als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. De verwachtingen zijn natuurlijk hooggespannen. Kritisch, misschien zelfs sceptisch. Aan de ene kant wil de lezer méér van het zelfde (qua originaliteit, kolderieke humor, feelgood-gehalte), aan de andere kant moet het boek toch wel anders te vertellen hebben. Omslag en titel van Jonassons tweede roman De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje: goed en slecht voorteken tegelijk. De omslag vertoont een opvallende gelijkenis met zijn voorganger. De titel is wederom bijzonder. Maar…  alweer bommen?

Ja, al heeft Jonassons tweede boek verder helemaal niets met de hartveroverende bommenmaker uit De 100-jarige […]  te maken. Bommen spelen wel weer een hoofdrol, of eigenlijk één officieel niet bestaande nucleaire bom om precies te zijn. Nu draait het allemaal om het leven van Zuid-Afrikaanse negermeisje Nombeku dat zich –geniaal als ze is- uit de sloppenwijken van Johannesburg weet te werken. Om uiteindelijk na een hoogst ongebruikelijke route op het spitste toppunt van de meest onvoorstelbare situaties te belanden. Tegelijkertijd met de Zweedse tweelingbroers Holger en Holger, wier minstens zo zonderlinge levensweg zich gaandeweg vervlecht met die van Nombeku.

Pas op het moment in Zweden –halverwege het boek- waar een hele stoet aan bonte figuren samenkomt, duikt de voortdurende glimlach tijdens het lezen om alle bizarre gebeurtenissen op. Jonassen mixt opnieuw historische feiten met zijn absurdistische fantasie. Toch zijn op de een of andere manier zowel het feelgood-gevoel als de vermakelijke hoe-verzin-je-het-verbijstering beduidend minder. Nombeku sluit je nu eenmaal minder makkelijk in je hart. Het eerste deel is aanvankelijk een grote “ver van je bed show”, letterlijk gesitueerd op een vuilnisbelt waar Nombeku gevormd wordt. Tikkie schrijnend, eerlijk gezegd, waardoor de humor wat wringt (want leidt tot lezen met een soort schuldgevoel: dit hóór je niet grappig te vinden)

Wat weer pleit voor De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje is dat het een stuk compacter is dan De 100-jarige […]. Geen eindeloos voortkabbelend relaas en ook geen afgeraffelde epiloog. En er valt ook wel hardop lachen, hier en daar, besmuikt. Kort gezegd: van dit boek kun je méér van Jonassons typische kolder verwachten. Maar dan met minder impact.   

 ØØØOO






















Auteur(s): Jonas Jonasson 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789056724542 
Gebonden, € 19,95, 352 pagina's, 2013
Uitgever: Signatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten