vrijdag 31 mei 2013

Nooit alleen - Loes den Hollander

De kans dat je partner werkloos thuis zit is in deze tijden helaas niet buitengewoon. Ongewoner is het (hopelijk) dat je buurvrouw je achteloos vertelt dat er steeds een roodharige vrouw bij je thuis komt op de tijden dat jij werkt. Je man reageert niet op je gevis en dist een geloofwaardig genoeg verhaal op bij directe confrontatie. Maar je betrapt hem vervolgens op een paar leugens. Kleine weliswaar, maar toch. Er ontkiemen zaadjes van wantrouwen die elke stevige basis onder een goed huwelijk kunnen vernielen. Nog eens extra gevoed door diezelfde buurvrouw.

Nu zit er aan Guusje, buurvrouw van de gekwelde Aline -hoofdpersoon in deze 'thrillernovelle'-, wel een klein steekje los. Aline bekommert zich om haar, terwijl ze zelf langzaam gek dreigt te worden door haar eigen groeiende wantrouwen en wanhopige verlangen naar het oude, vertrouwde leven met haar Giel. Met Guusje gaat het ook merkbaar bergafwaarts. Je kunt er gif op innemen dat een van de twee gaat doordraaien. In de proloog wapperde al mysterieus een lijk- wie zou het zijn en wie heeft wat op zijn geweten?

Nooit alleen zit met zijn slechts 95 pagina's degelijk in elkaar. In dit korte tijdsbestek verandert de gelukkige situatie van het leuke, herkenbare stel Aline en Giel in een nachtmerrie met een beklemmende sfeer die onder je huid gaat zitten. Ondanks het constante voorgevoel waar het verhaal heen wil pakt het uiteindelijk toch nét even wat anders uit. Dissociatieve Identiteitsstoornissen worden vaker gebruikt in thrillers, zij het niet altijd even origineel of geloofwaardig. Den Hollander houdt het naturel en niet overtrokken. Hier zorgt DIS subtiel voor verwarring en misleiding. En een fijne, vileine trap na op het einde. Een geslaagd thriller(tje).

ØØØØO



















In de maand juni -Maand van het Spannende Boek- cadeautje van uw boekhandel bij aankoop van E12.50 aan Nederlandstalige thrillers

Auteur(s): Loes den Hollander
Uitgever: Stichting CPNB

Paperback, 95 pagina's, 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten