vrijdag 15 maart 2013

De verrekijker - Kees van Kooten

Kees van Kooten schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk, De verrekijker. Hoewel het niet verplicht is, laat hij het netjes in het thema van dit jaar passen: Gouden tijden, zwarte bladzijden.
Van Kooten vond enige tijd geleden tussen zijn vaders paperassen een verontrustend document. Een reprimande aan het adres van sergeant Van Kooten, oftewel zijn vader, vanwege een onterechte vordering in de WOII. Het heeft er alle schijn van dat de verrekijker waarmee Van Kooten als kind -en later- zoveel plezier beleefde op niet zo'n nette wijze in bezit is gekomen. Van Kooten kan het zich niet voorstellen van zijn vader en gaat op onderzoek.

Wat hij zich wél kan voorstellen zijn allerlei alternatieve scenario's rond de vordering van de verrekijker. Waarbij zijn vader in ieder geval niet de boeman is. De waarheid ligt natuurlijk net even anders dan bedacht. Een grappige twist onthult de juiste toedracht die -het kon eigenlijk niet anders- Van Kootens beeld van zijn vader en (dus) zijn verleden onbezoedeld laat.

Voor overwegend autobiografisch auteur die in interviews beweert dat hij geen fantasie heeft en daarom nooit een roman zal schrijven, is van Kooten hier toch aardig op dreef. Nogal chaotisch misschien, met elkaar afwisselende anekdotes, bespiegelingen en heuse fantasietjes, al met al mag het toch een novelle met een verhaal met kop en staart genoemd worden.

Dit jaar staat voor het eerst ook de Literagenda 2013/2014 -in de vorm van een tijdsbalk met literaire evenementen en aangelegenheden- in het Boekenweekgeschenk. Dwars over alle 94 pagina's, voorzien van grappig, handgeschreven commentaar. Het zorgt voor een drukke lay-out, een tamelijke warboel om precies te zijn, maar het heeft ook wel wat nostalgisch. En past helemaal bij Van Kooten. Erg leuk om cadeau te krijgen.

ᴓᴓᴓoo




















Tijdens de Boekenweek van zaterdag 16 maart 2013 t/m zondag 23 maart 2013 cadeau van de boekhandel bij aankoop van E12.50 aan Nederlandstalige boeken.

Auteur(s):Kees van Kooten 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 94 pagina's, 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten