donderdag 2 juni 2016

Vector - Simon de Waal

Een mini-scenario voor een lekkere Nederlandse actiefilm, zo kun je Vector van Simon de Waal bijna wel omschrijven. Speciaal geschreven voor de Spannende Boeken Weken (voorheen de Maand van het Spannende Boek) en vanaf vandaag te bemachtigen bij de boekhandel. Lees de achterflap en je krijgt haast de indruk van een James Bond-achtig plot. De Koude Oorlog, bioterrorisme, boeven en geheim agenten... Allure van wereldformaat, al speelt het zich onder andere lekker vertrouwd af in Amsterdam, zoals het kneuterige Artis terwijl de flensjes (figuurlijk) in het rondvliegen. Wellicht is het een idee om het boekje te vertalen als souvenir voor toeristen, het zet onze hoofdstad zo lekker op de kaart.

Als Alex te horen krijgt dat zijn vader ooit als Russische wetenschapper zijn geboorteland is uit gevlucht, is het gedaan met zijn gemoedelijke leventje. Zijn vader heeft namelijk een dodelijk biovirus meegenomen, waar nu flink jacht op wordt gemaakt. Alex zou het aan de juiste partij moeten overhandigen, als hij überhaupt wist waar het virus verborgen ligt. Zijn vader kan hem niks vertellen, want die is al jaren dementerend. Helaas kan Alex hiervoor niet de kop in het zand steken...

Het prettige aan Vector is dat de allure van het boekje uiteindelijk niet te groot is. Het wil gelukkig niet te véél binnen de geijkte 95 pagina's die het jaarlijkse kadoboekje mag tellen. Geen literaire pretenties, geen schokkende eye-openers. Wie het boekje leest, wordt prettig entertaint- niet meer, maar zeker ook niet minder. De verfilming komt er misschien ook wel, in ieder geval is er alvast de soundtrack: Vector, gecomponeerd door Jacob ter Veldhuis, uitgevoerd door het ensemble FUSE. Te beluisteren op spannendeboekenweken.nl.

ØØØOO






















Auteur(s): Simon de Waal 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 95 pp, 2016

Tijdens de Spannende Boeken Weken van 3 juni 2016 t/m 19 juni 2016 krijgt u dit boekje kado van uw boekhandel bij besteding van E12.50 aan spannende boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten