dinsdag 30 september 2014

Zestig spiegels - Harm de Jonge

Wat een feestje, het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Komt natuurlijk mooi uit, want de Kinderboekenweek wordt dit jaar voor de zestigste keer gehouden en heeft als thema: feest.

Een extra mooi boeje dus dit jaar, in haast luxe uitvoering, met prachtige (kleuren!)prenten van Martijn van der Linden op minstens de helft van alle bladzijden. Bijzonder ook, met een fantasievol, ríjk verhaal over de extreem verlegen Jurre. Hij -die zelden tot liefst nooit praat en die mensenogen eng vindt- moet nota bene een spreekbeurt houden, voor de klas. Dan ontmoet hij prinses Sippora van Singapoor en haar pratende Groenpop. Met de turboklotser gaan ze naar het verlaten Prinsenhuis dat ineens zeven torens met zeven bewoners heeft.

Bewoners als Opi Soof, Archie Kool en Bizzie Burd, om er een paar te noemen. Van hen krijgt Jurre allerlei adviezen, rare, vol humor, maar ook semi- nuttige en filosofische. Niet alleen leert Jurre de perfecte truc om niet meer bang te zijn voor ogen, hij houdt tot slot ook nog eens een fantástische spreekbeurt.

Dit kinderboekenweekgeschenk gaat over het leren omgaan met angst en onzekerheden. Over fantasie en werkelijkheid. Want maakte Jurre dit nu allemaal echt mee? Of blijkt via dit verhaal -door Jurre opgeschreven- dat hij gewoon beter is met woorden op papier dan via de lucht?

Misschien dat dit soms wat gekke boekje niet voor iederéén even leuk en gemakkelijk is. Het is er wel een om te bewaren, om later nog eens te lezen. Met zijn grappige, dubbelzinnige dingetjes en plaatjes is het óók voor volwassenen (hoewel die vast niet meteen naar een spiegel grijpen om de verboden tip van Juf Wiebeltje te kunnen lezen).

Het meest 'literaire' en tegelijkertijd toch leuke kinderboekenweekgeschenk in jaren. Hoera!

ØØØØO



















Tijdens de Kinderboekenweek van woensdag 1 oktober t/m zaterdag 11 oktober 2014 krijg je dit boekje cadeau van je boekhandel bij aankoop van E10.00 aan kinderboeken.

Auteur(s): Harm de Jonge 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 95 pagina's, 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten