zondag 23 februari 2014

Das Labyrinth der Träumenden Bücher - Walter Moers

Wat een verrassing toen bleek dat Walter Moers in 2011 een vervolg op zijn boek Die Stadt der Träumenden Bücher (uit 2005, in het Nederlands verschenen als De Stad van de Dromende Boeken) geschreven heeft: namelijk Das Labyrinth der Träumenden Bücher. Dat dit boek aan Nederlandse lezers voorbij is gegaan kan kloppen, want uit navraag blijkt dat de Nederlandse uitgever Atlas-Contact niet van plan is dit vervolg ook te gaan uitgeven. Helaas is de Zamonië-reeks van Walter Moers in ons land nooit echt groots aangeslagen.
Natuurlijk moet je ook wel houden van Moers onzinnige (maar oh zo vindingrijke) humor, om van zijn tientallen zwart-wit schetsen nog maar niet te spreken. Das Labyrinth […] speelt zich 200 jaar na Die Stadt […] af en opnieuw ‘vertaalt’ Walter Moers het verhaal van de Zamoniër Hildegunst von Mythenmetz. Inmiddels is deze Mythenmetz een gevierde (maar trouwens ook alweer uit de mode geraakte) auteur die zijn nieuwe avonturen aan ons lezers toevertrouwd. Mythenmetz keert –tamelijk getraumatiseerd- terug naar het uit de as verrezen Buchhaim waar hij ontdekt dat behalve oude vrienden ook oude vijanden rondwaren. Bovendien dreigt de eeuwenoude Buchhaimse bibliofilie verdrongen te worden door het moderne “poppetisme” (tja, hóe vertaal je “Puppetismus”), waar in theaters boeken worden verbeeld door allerhande poppen. Beeld versus letter, zeg maar.

Das Labyrinth […] zit weer boordevol analogieën, anagrammen en andere woordgrappen. Met als persoonlijke favoriet het “herken de auteur/het boek” raadsel op pagina 376, een pittige uitdaging voor iedere rechtgeaarde bibliofiel. Kortom, weer uitgesproken ‘mythenmesk’ (zu Ihren Dienst, Herr Mythenmetz!) en één groot feest van herkenning. Maar daarmee tegelijkertijd helaas óók een klein beetje een (verder overigens hoogst originele) herhalingsoefening… want Mythenmetz blíjft zijn verleden maar herbeleven. De boeken van de koning der (briljante) opsommingen en beschrijvingen staan toch al niet bekend om hun spanning, maar bij Das Labyrinth […] drong de vraag “waar gaat dit verhaal nou toch heen” zich wel steeds moeilijker te negeren op. Een beetje jammer dan ook dat ‘vertaler’ Moers pas in het slotwoord aangeeft dat hij Mythenmetz nieuwste proza in twee boeken heeft verdeeld. In oktober 2014 verschijnt nóg een vervolg, Das Schloss der Träumenden Bücher. Had ik dat geweten dan had ik Das Labyrinth [...] ánders gelezen en het waarschijnlijk meer gewaardeerd… Al is het nu wel extra verheugen: het vooruitzicht nog langer te kunnen toeven in het zo tot de verbeelding sprekende Buchhaim in een derde deel dat gelukkig niet zo heel lang meer op zich laat wachten. 

ØØØOO






















Auteur(s): Walter Moers 
NUR: Fantasy, novelle 
ISBN: 9783442746170 
Paperback, € 14.99, 430 pagina's, 2011
Uitgever: Piper Taschenbuch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten