woensdag 26 juni 2013

Dit zijn de namen - Tommy Wieringa

Naar eigen zeggen kan Tommy Wieringa erg genieten van mooie taal en met name van mooie zinnen. Zijn eigen boeken staan dan ook bekend om de zorg voor fraaie volzinnen. Met Dit zijn de namen won Wieringa onlangs de Libris Literatuurprijs 2012. Ook hierin springen bijzondere zinnen uit het verhaal. Met een krachtige lading, bijna statements, in mooie verwoording. Wie Wieringa ooit heeft horen voordragen uit eigen werk -aan te raden ervaring-hóórt hem tijdens het lezen in zijn hoofd.

Van Dit zijn de namen geniet je dan ook vooral wanneer je zijn taalgebruik apprecieert. Het verhaal gaat vrij "onhollands" over een inspecteur van middelbare leeftijd in de Oekraïne, die ontdekt dat hij wel eens Joods zou kunnen zijn. Terwijl Pontus Beg de mogelijke voordelen en de houvast van het Jodendom onderzoekt, trekt -heel bijbels- een groepje voor dood achtergelaten vluchtelingen ellendig door de woestijn. Met allerlei niet-christelijke gevolgen van dien.

Het verhaal zit dicht op de karakters, overpeinzingen (in die weloverwogen taal) overheersen actie. Het is een 'verstild' verhaal, een cocon waarin vooral ruimte is voor gedachten en bezinning. Een veel gehoorde kanttekening bij het verhaal is het abrupte, erg open einde. Bekeert Beg zich nu echt tot het Jodendom? Zal hij de jonge vluchteling uit het groepje overlevenden adopteren? Het zijn echter vragen waarvan de antwoorden er niet zozeer toe doen. Dit zijn de namen is een roman met een haast toevallige spanningsboog die eigenlijk helemaal geen spanningsboog ís. En daarom dus ook niet hoeft te worden afgesloten.

Dit zijn de namen is een roman met hoog literair gehalte. Taal, symboliek, thematiek- discussievoer. Heeft wel als gevolg dat niet iedereen het boek met evenveel plezier zal lezen. Eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat het boek maandenlang op mijn "nog te lezen"-lijst heeft gestaan, maar het ene na het andere boek steeds voorrang kreeg. "Als hij de Librisprijs wint, ga ik hem écht lezen"... Belofte maakt schuld: zodat Tommy Wieringa zelf ook het diepe (oftewel de Amstel) in móest. Wat mij betreft dus bij deze. Met tweeledige beoordeling, in dit geval wel zo eerlijk:

Literair gehalte: ØØØØO
Leesplezier:       ØØØOO

















 

Auteur(s): Tommy Wieringa
NUR: Literaire roman, novelle
ISBN: 9789023472698
Paperback, € 19,90, 276 pagina's, 2012
Uitgever: Bezige Bij, De

2 opmerkingen:

  1. Beste mevrouw Hameetman,

    U zegt in deze recensie dat dit boek een zekere mate van symboliek bevat. Wij vroegen ons af, welke kennis een lezer moet hebben over symboliek om deze roman goed te begrijpen?

    Verder zijn we het helemaal met uw recensie eens, het boek is prachtig geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De lezer mist de symbolische betekenis van het boek wanneer hij/zij niet beschikt over enige bijbelkennis en geschiedenis, meer in het algemeen. Wat overigens niet wil zeggen dat het dan geen fraai relaas meer is natuurlijk.
      chantalh

      Verwijderen