donderdag 17 januari 2013

Trilogie: De wolven van Mercy Falls - Maggie Stiefvater

Bevat de boeken:
Huiver (2009)
Fluister (2010)
Voor altijd (2011)


Weerwolven zijn géén mythe. Althans, als we Maggie Stiefvater willen geloven met haar trilogie De wolven van Mercy Falls. Met volle maan heeft het niets te maken; eenmaal door een weerwolf gebeten verander je onder invloed van kou onherroepelijk in een wolf. De zomers, wanneer de temperatuur zacht is, zijn periodes waarin je gewoon als mens rondloopt. Totdat er een dag komt dat je om omduidelijke reden voorgoed een wolf blijft.

In Huiver ontmoet de 18-jarige Sam Grace, van 16 jaar. Hun verledens zijn al van jongsaf aan met verstrengeld: hij is een weerwolf, zij is ooit door een lid uit zijn roedel gebeten maar mysterieus genoeg nooit veranderd. Het is zomer, ze zijn verliefd en onafscheidelijk, maar hun relatie is geen gelukkige. Na de komende winter zal Sam namelijk permanent  een wolf blijven.
Dit eerste deel is doordrenkt van wanhoop en machteloosheid. Sam en Grace vertellen om en om hun belevenissen, hun gedachten. Met boven elk hoofdstuk de vermelding van de temperatuur op dat ogenblik wordt dreiging grimmig nog eens extra dik aangezet. Het kan niet anders dan slecht aflopen.

Dat is het voordeel van een gebundelde trilogie:  twee bladzijden doorbladeren en hoera- in deel twee –Fluister-  blijkt Sam ‘genezen’. Terwijl hij bezig is met het wennen aan het feit dat hij onverwacht een toekomst heeft, wordt Grace doodziek. De wolf in haar begint te ontwaken. Opnieuw dreigen de twee gescheiden te worden, want terwijl ze zich voorbereiden op het onvermijdelijke, verbieden haar ouders elke omgang met elkaar.
Opnieuw knijpende frustratie en radeloos verdriet dus. Dit deel bevat meer actie en variatie in perpectief door het toegevoegde verhaal van Isabel en Cole. Beiden ‘moeilijk’ en eigenzinnig en met een uitgesproken hekel aan elkaar, maar toch samen en naar Sam en Grace gedreven door zieke wolven.

Voor altijd sluit naadloos aan. Grace verandert nu bij kou in een wolf. Naar definitieve genezing voor alle zieke weerwolven wordt gezocht, maar ondertussen dreigt een directer gevaar. De wolven zullen namelijk worden afgeknald, nadat een door wolven aangevallen meisje  dood teruggevonden wordt.
De verhaallijn van dit derde deel is de meest complexe en ook het spannendst qua actie. Iets minder hartschrijnend, wel weer hartroerend.

Het geheel draait volledig om de Ware Liefde tussen Sam en Grace, een gevoelige, romantische jongen en een eigengereide, stoere meid. Twee aan hun lot overgelaten zielen die hun verwant in elkaar vinden. Hun liefde is beslist mooi en bijna benijdenswaardig, zij het verre van ideaal. Af en toe irriteert het hoe de twee aan elkaar hangen en ook het zwaard van afscheid dat hen eeuwig boven het hoofd hangt verliest langzaam zijn scherpte. Gelukkig zijn daar Cole en Isabel die de boel verluchtigen, hoewel ook zij een flinke portie persoonlijke sores te verstouwen hebben.

Een onderhoudende, sympathieke trilogie over vier jongeren die zich verzetten tegen hun ongewenste lot en daarbij in het reine moeten komen met zichzelf, hun afkomst en verleden, hun daden en wensen. De tragiek zal niet voor iedereen te pruimen zijn, al is deze serie zeker geen chicklit en overigens ook geen tweede Twilight saga. Daarvoor is ze te authentiek. Aangezien het einde van de serie open is zou het niet al te verbazingwekkend zijn als er ooit een vierde deel verschijnt, op veler verzoek van fans wellicht…

ØØØOO



















Auteur(s): Maggie Stiefvater
Ondertitel: bevat de boeken: Huiver. Fluister. Voor altijd.
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789048814053 
Gebonden, € 19,95, 1056 pagina's, 2012
Uitgever: Moon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten