vrijdag 23 november 2012

Het scherp van Ambon - Wouter van Mastrigt


Een wat teleurstellende historische roman, dit derde deel in een reeks door Wouter van Mastrigt die zich afspeelt in de Gouden Eeuw. Al helemaal als je je hebt laten leiden door de omslag van Het scherp van Ambon dat het boek tot historische thriller betitelt. Het ‘scherp’ uit de titel is een leuke dubbelzinnigheid, maar zowel zwaardsnede als het hete kruid zijn (te) ver te zoeken.

Opnieuw raakt hoofdpersoon Evan Sharpe betrokken bij vuil gekonkel van zijn meerderen- ditmaal binnen de Admiraliteit waar aartsvijand Poth een hand houdt boven de sjoemelende handelslieden in het Verre Oosten die de VOC benadelen voor eigen gewin. Evans broer wordt valselijk beschuldigd van opruiing van de inlanders en Evan maakt de lange reis naar Ambon om hem te redden. Het is deels ook een vlucht, want hijzelf is eveneens uit de gratie gevallen. In Indië belandt hij meteen in een gevangenkamp en krijgt een en ander te verduren, voor hij terug kan keren naar Hollandse bodem.

Wouter van Mastrigt is sterk in zijn beschouwende beschrijvingen van natuur en samenleving en weet de sfeer krachtig en beeldend op te roepen. In Het scherp van Ambon dat zich grotendeels afspeelt in het oude Indië is die sfeer net als het klimaat jammergenoeg vooral loom en sloom. En de opgeroepen beelden net als de natuur eindeloos en woekerend. De steeds opgelepelde geschiedenislessen en demografische wetenswaardigheden die in de mond worden gelegd van personages die alleen daarom op toneel lijken te zijn geroepen zetten een irritante rem op de vaart van de plot. En dat terwijl de verhaallijn – simpel als die eigenlijk is- liederlijk uiteen waaiert, verdeeld over diverse personages, zonder veel (spannende) meerwaarde te geven aan de plot. Sterker nog, het trage verhaal heeft een relatief abrupt einde zonder dat de besognes van de bijfiguren bevredigend worden afgehandeld. Een deceptie voor wie zich omwille van het verhaal door taaie stukken heeft heengebeten.

Het grote probleem van Het scherp van Ambon zit hem in de verdeling van de enorme hoeveelheid informatie en de weinige actie. Bij vlagen is het boek werkelijk spannend, meeslepend en nagelbijtend spannend zelfs. Helaas gaat hier de vergelijking op met af en toe een pittig kruidkorreltje in een verder vrij smaakloos gerecht. Dit boek is eigenlijk vooral interessant als je bijzondere interesse voor de VOC en Indië hebt, anders blijf je met een wrange nasmaak zitten.

ØØOOO



















Auteur(s): Wouter van Mastricht
NUR: Historische roman (populair)
ISBN: 9789045201788 
Paperback, € 22,95, 480 pagina's, 2012
Uitgever: Karakter Uitgevers BV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten