dinsdag 24 juli 2012

Starters - Lissa Price

Starters van Lissa Price is een Young Adult boek dat terecht wordt aangeraden voor fans van de Hungergames. Met een interessant –eveneens dystopisch- uitgangspunt is het een van de originelere navolgers van de immens populaire serie.

Na een biochemische oorlog blijven alleen de tijdig ingeënte mensen over; kinderen van onder de twintig, “Starters”, en bejaarden van boven de tachtig, “Enders”. De Enders bezitten alle kapitaal, Starters zonder grootouders of voogd worden –om niet precies genoemde reden- veracht en in vreselijke instuten weggestopt.

Zestienjarige Callie leeft met haar broertje op straat en is voortdurend op de vlucht. Om aan geld te komen verhuurt ze haar lichaam aan de illegale Bodybank. Steenrijke Enders kunnen haar lichaam gebruiken om zo tijdelijk de jeugd weer te ervaren. Bij Callie gaat er iets niet goed en ze “ontwaakt” voortijdig. Zo ontdekt ze dat haar huurder een moord beraamt, die Callie haar lichaam –en dus haar eigen bestaan- zal kosten. Koste wat kost probeert ze dat te voorkomen, maar dan stuit ze op een gruwelijk complot van meedogenloze Enders. Zo ziet ze zich gedwongen te kiezen tussen twee kwaden.

Behalve ethische kwesties zoals het heersen over (andermans) lichaam en geest, over leven en dood, belicht Price ook zonder teveel kritische nadruk de gevolgen van de heersende schoonheidsidealen. Het is te hopen dat nanotechnologie toegepast in schoonheidsoperaties en bij de huidige trend van eeuwig jong blijven niet zo fatalistisch uitpakt in onze nabije toekomst als in haar voorspellende visie. Starters is qua vaart en toon misschien niet zo flitsend en filmisch als de Hungergames, maar is wel heel wat meer ‘moreel  verantwoord’.
Aanvankelijk is het verhaal prikkelend mysterieus en luguber in een vreemde, veranderde maatschappij, maar al naar gelang Callie langer bij de rijke huurders –in hun gehuurde, jeugdige lichamen- toeft, schijnt de wereld weer normaler. Jammer, want zo verdwijnt de intrigerende, bevreemdende sfeer grotendeels.

Al met al is Starters beslist wel een verrijking van het dystopische YA genre. Het symbolische einde werkt trouwens wat verwarrend, en dat  is vooral commercieel te verklaren; slaat het boek aan, dan is er ruimte voor een volgend deel. En anders kan het -met wat goede wil- gezien worden als een gesloten einde.

ØØØOO



















Auteur(s): Lissa Price
Ondertitel: De bodybank wil haar jeugd
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789000309887
Paperback, € 17,99, 336 pagina's, 2012
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

1 opmerking: