dinsdag 24 april 2012

Fabula - Christoph Marzi /Lyra - Christoph Marzi

Fabula en Lyra geschreven door de Duitse auteur Christoph Marzi vormen een tweeluik. Fantasy voor Young Adults. Nog onvertaald in het Nederlands, hoewel eerlijk gezegd de kans dat ze worden vertaald niet heel erg groot is. Zeker niet gezien wat er aan werk –van de deels vertaalde Oeroude Metropool serie- van hem op de plank ligt om nog vertaald te worden.

Helaas missen deze boeken de originaliteit van bovengenoemde serie.  Fabula gaat over de macht van verhalen; twee jongens hebben een Sherazade als moeder die wanneer zij een verhaal vertelt zelf worden opgenomen in die verhalen. Kan kloppen dat dit bekend klinkt. Waarschijnlijk heeft Marzi in Cornelia Funkes’ Inkt-serie een bron van inspiratie gevonden, of heeft het lezen ervan hem  een impuls gegeven tot het schrijven van zijn eigen verhaal over de magie van woorden.


Fabula gaat over veertiger Colin Darcy die is getekend voor het leven door de intens gemene verhalen van zijn liefdeloze moeder in zijn jeugd. Wanneer zij verdwijnt moet hij ongewild terugkeren naar zijn roots. Daar ziet Colin niet alleen zijn oude jeugdliefde terug, maar moet ook al zijn spoken onder ogen zien. Hij heeft één en ander voor zichzelf te bekennen vooraleer hij zijn leven definitief op de rails krijgt.


Datzelfde geldt in Lyra voor zijn jongere broer Danny Darcy, die eveneens over Sherazade krachten beschikt, die zich in zijn geval uiten via de songteksten de hij schrijft. Wanneer zijn vrouw van hem vervreemdt door een wreed –en dus waarachtig-  verhaal van zijn moeder krijgt hij last van een writersblock. Ook Danny heeft het een en ander van zichzelf te verwerken en te accepteren voordat hij de magie van zijn woorden en de zin in het leven hervindt.


Beide boeken bevatten veel bekende en minder bekende elementen uit Schotse sagen respectievelijk de Griekse mythologie. Zo briljant en uniek als de Oeroude Metropool serie is dit tweeluik echter in de verste verten níet. Het mist de diepgang en de –zo je wilt- magie. Vreemd genoeg en in tegenstelling tot wat je gezien het thema mag verwachten is de tekst domweg plat. Het blijft bij louter woorden, de geschetste wereld is opvallend eendimensionaal. Je voelt je als lezer op verre afstand en (daardoor) weinig betrokken. Ook hangen de twee delen merkwaardig los van elkaar en wordt in het tweede deel het eerste er tenslotte met de haren bij gesleept teneinde wat losse eindjes te verklaren. Best aardige, onderhoudende verhalen, maar meer ook niet.


Enigszins teleurstellend dus, dit nieuwe tweeluik. Misschien viel het niet mee een nieuwe richting in te slaan en weet Marzi in de toekomst wel weer de kwaliteit en originaliteit van zijn eerdere werk te evenaren. Of misschien waren mijn eigen verwachtingen gewoon te hoog gespannen... Ik blijf hem wel in de gaten houden

ØØOOO















Auteur(s): Marzi, Christoph
ISBN: 9783453523272
Taschenbuch, € 14,00, 496 pagina's, 2007
Uitgever: Heyne Verlag
Te bestellen via de reguliere boekhandel


ØØOOO
















Auteur(s): Marzi, Christoph
ISBN: 9783453526235
Taschenbuch, € 14,00, 430 pagina's, 2009
Uitgever: Heyne Verlag
Te bestellen via de reguliere boekhandel
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten